You are currently viewing Πως βοηθούν οι συγγενείς στην θεραπεία ενός ατόμου με διαταραχή;

Πως βοηθούν οι συγγενείς στην θεραπεία ενός ατόμου με διαταραχή;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Η λέξη ‘διαταραχή’ πολλές φορές τρομάζει στο άκουσμα της και κάνει το άτομο αλλά και τον περίγυρο του, να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με δέος. Αναμφισβήτητα υπάρχουν διαταραχές που είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες από άλλες, όπως και διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας κάθε περίπτωσης στην ίδια διαταραχή, κάτι που το κρίνει ο ειδικός μετά την λήψη ιστορικού του ατόμου και την άντληση πληροφοριών για την ζωή του έως σήμερα.

supporting relatives

Πολλές φορές τα άτομα που πάσχουν από μία διαταραχή δεν αντιλαμβάνονται όλο το φάσμα της συμπεριφοράς τους άρα και των αντιδράσεων τους. Άλλες φορές συνηθίζουν τόσο πολύ την κατάσταση κάτω από την οποία ζούνε, έχοντας αλλάξει δραματικά την καθημερινότητα τους σε σχέση με το παρελθόν, που θεωρούν ότι η ζωή τους είναι φυσιολογική. Οι ίδιοι, λοιπόν, δεν μπορούν πάντα να κρίνουν αντικειμενικά και ρεαλιστικά την ζωή τους αλλά και το κατά πόσον είναι λειτουργικοί.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αρκετές οι φορές που οι ειδικοί ψυχικής υγείας ζητάμε να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με τους πιο οικείους του θεραπευόμενου μας. Οι γονείς και οι σύντροφοι/σύζυγοι είναι, συνήθως, οι πιο κατάλληλοι να μας μιλήσουν για τον άνθρωπο τους καθώς τον ζουν καθημερινά και έχουν περάσει μαζί του, αν όχι μια ζωή, αρκετά χρόνια. Εξίσου σημαντικό, σε διαταραχές που εμφανίζονται συμπτώματα επιθετικότητας, κυκλοθυμίας και γενικότερα έντασης, είναι το ότι οι άμεσοι συγγενείς/φίλοι είναι οι αποδέκτες αυτών των συμπεριφορών άρα και αυτοί που μπορούν να δώσουν την καλύτερη περιγραφή των κρίσεων του συγγενή τους. Επίσης σε περιπτώσεις κατάθλιψης και όχι μόνο, οι γονείς, τα αδέλφια μπορούν να μας διαφωτίσουν για το κατά πόσον η διάθεση του θεραπευόμενου ήταν ανέκαθεν στα ίδια επίπεδα ή είχε μεταβολές με το χρόνο. Κοινώς, οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι δίνουν τη βασική εικόνα του εαυτού τους και την ποιότητα του συναισθήματος τους στο σήμερα, οι συγγενείς και φίλοι από την άλλη μας δίνουν μια πιο αντικειμενική, διαχρονική εικόνα της κατάστασης του ατόμου.

Παράλληλα με την άντληση πληροφοριών ώστε να συμπληρωθεί σωστά το ιστορικό του ατόμου, το περιβάλλον του θεραπευόμενου έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί από τον ειδικό για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πώς να αντιδρά στις εκρήξεις/κρίσεις/γενική συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Αυτό δε σημαίνει ότι σπάμε το απόρρητο καθώς τίποτα δε γίνεται κρυφά και σε όλα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και συναίνεση του θεραπευόμενου, έχοντας ενημερωθεί από τον θεραπευτή του για τον θεραπευτικό σχεδιασμό και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν (συνάντηση με συγγενείς για παραπάνω πληροφορίες, ενδεχόμενη παραπομπή σε ψυχίατρο, ενδεχόμενη ανάγκη χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής).

Μην κλείνετε την πόρτα στους συγγενείς και φίλους σας που έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη την στήριξή σας και την δική σας συνεισφορά στον αγώνα κατά της επίπονης ή/και μη λειτουργικής συναισθηματικής τους κατάστασης. Γίνεται συνθεραπευτές τους με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του ειδικού και βελτιώστε και την δική σας σχέση με τον άνθρωπό σας.

 

Αφήστε μια απάντηση