Αγοραφοβία καλά κρυμμένη

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ντρέπονται για τις φοβίες τους και προσπαθούν ακόμα και σε φιλικά τους πρόσωπα να τις κρύψουν. Σε κάθε φοβία υπάρχουν τρόποι ένας άνθρωπος να “κρυφτεί” από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

 

hidden agoraphobia

 

Η Αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που πλήττει τον άνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικότητα του. Ένας άνθρωπος που μπορεί να μετακινηθεί μόνο με το αυτοκίνητο του ή με ταξί και που δυσκολεύεται να βρεθεί σε μέρη με πολύ κόσμο, αμέσως αποκλείει πολλές δραστηριότητες αλλά και μέρη που μπορεί να επισκεφθεί. Η κοινωνικοποίηση του ατόμου είναι εξαρτημένη στα οικεία πρόσωπα με τα οποία νιώθει ασφάλεια να κινηθεί σε μέρη που το φοβίζουν, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει μια παρέα όπου επιθυμεί, καθώς βιώνει μεγάλο άγχος. Τα πάρτυ, οι εκδηλώσεις, οι χώροι εστίασης, το σινεμά, το θέατρο, τα εμπορικά κέντρα και οι ουρές, καθώς και τα ΜΜΜ (μετρό, τραίνο, λεωφορείο) είναι ο εφιάλτης ενός αγοραφοβικού ανθρώπου και σε προχωρημένο στάδιο ακόμα και η έξοδος από το σπίτι για περίπατο στη γειτονιά.

Ένας άνθρωπος που πάσχει από Αγοραφοβία μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον χαρακτήρα που προβάλει. Απαξιώνει ή δείχνει πως δεν προτιμά τις μεγάλες παρέες, ότι δε βρίσκει κανένα νόημα σε πάρτυ και βραδινές εξόδους σε πολυσύχναστα μέρη και γενικά ένα προφίλ κλειστού ανθρώπου που είναι ικανοποιημένος με το να μένει σπίτι του και να έχει λίγους φίλους και καλούς (αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούμε να τα δούμε και στην Κοινωνική Φοβία). Δε μετακινείται εύκολα εκτός αν υπάρχει ιδιωτικό μέσο και σε πολλές περιπτώσεις σταματάει ακόμα και να εργάζεται/σπουδάζει ή διαλέγει ένα επάγγελμα που δεν τον υποχρεώνει να βρίσκεται ανάμεσα σε πολύ κόσμο (π.χ. εργασία από το σπίτι).

Ένας άνθρωπος με αυτό το προφίλ που πάσχει από Αγοραφοβία, σταδιακά θα πέφτει η διάθεση του και είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί σε κατάθλιψη αν δεν αντιμετωπίσει άμεσα την φοβία του.

Μια επίσκεψη σε εξειδικευμένο ψυχολόγο, στις αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τη φοβία που αντιμετωπίζει καθημερινά, να μάθει για το πως λειτουργεί το άγχος στην ψυχολογία του και να μπει σε θεραπεία ώστε να εχει υγιή καθημερινότητα,  φυσιολογική κοινωνική ζωή αλλά και προσωπική ανεξαρτησία.

 

Αφήστε μια απάντηση