Διακοπές ίσον Άγχος;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές κι αντί να χαίρεσαι αγχώνεσαι κάθε μέρα και περισσότερο; Οι φίλοι σε πιέζουν να κλείσετε τα εισιτήρια σας κι εσένα σε πιάνει το γνωστό άγχος για την μετακίνηση σου; Αναρωτιέσαι για ακόμα μία χρονιά πως θα τα βγάλεις πέρα στο πλοίο, στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο και ψάχνεις ποιο φάρμακο θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις του ταξιδιού;

Διακοπές και άγχος

Η φοβία σου έχει λύση! Τα δυσάρεστα νέα βέβαια είναι ότι μέσα σε μερικές εβδομάδες ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να την αντιμετωπίσεις αλλά είναι μια καλή αρχή να αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να διερευνήσεις και να αντιμετωπίσεις αυτό που σου συμβαίνει.

Tips για ώρα ανάγκης!

  1. Η φοβία σου είναι αυτός που προκαλεί το άγχος σου με όποια σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, δύσπνοια, τρέμουλο, δυσφορία, βάρος στο στήθος, ζάλη, εφίδρωση, μούδιασμα, τάση για λιποθυμία, κ.α.) το συνοδεύουν. Επικεντρώσου στο να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα που νιώθεις κάθε φορά που αγχώνεσαι και ειδικά το πρώτο σύμπτωμα που συνήθως είναι ίδιο κάθε φορά. Με αυτό το τρόπο θα είσαι πιο συνειδητοποιημένος/η ότι αρχίζει το άγχος σου να φουντώνει αλλά και ποιο προετοιμασμένος/η για να το ελέγξεις. Ξέρεις τι θα επακολουθήσει γιατί το έχεις βιώσει πολλές φορές. Είναι δυσάρεστο το ξέρω, πολύ! Αλλά στο τέλος τι θα συμβεί; Θα λιποθυμήσεις; Ακόμα κι αν φτάσεις στην λιποθυμία θα επανέλθεις μετά από λίγα λεπτά και το σώμα σου θα ξαναβρεί τους ρυθμούς του. Άρα, μην αφήνεις το σώμα σου να σε παρασύρει στον πανικό. Ξέρεις τι σου συμβαίνει κι επίσης ξέρεις ότι όπως ήρθε θα φύγει. Όσο του δίνεις σημασία τόσο θα μεγαλώνει. Γιατί αυτό που μεγαλώνει είναι η ιδέα στο μυαλού σου.
  1. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα συμπτώματα του άγχους, καθώς και η κρίση πανικού, κρατούν μόνο λίγα λεπτά και μετά το σώμα επανέρχεται από μόνο του σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η δική σου αίσθηση ότι αυτό κρατάει για ώρες είναι μία ψευδαίσθηση! Επειδή του δίνεις πολύ προσοχή και έμφαση αυθυποβάλλεσαι και δίνεις χώρο, σε αυτό που σε καταβάλει, να μεγαλώσει. Το άγχος έχει μία συγκεκριμένη πορεία. Θα αρχίσει ανοδικά και μόλις φτάσει στην αποκορύφωση του (για τον καθένα είναι διαφορετική η κορυφή) αρχίζει σιγά σιγά και μειώνεται έως που φεύγει. Αν λοιπόν έχεις αυτό το “ταξίδι” του άγχους στο μυαλό σου τότε θα μπορέσεις να εμπιστευτείς περισσότερο το σώμα σου και την ικανότητα του να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Θέλει λίγο υπομονή και επιμονή.
  1. Το άγχος μειώνεται και φεύγει όταν εσύ μένεις στην φοβογόνο κατάσταση σου. Π.χ. αν η φοβία σου είναι να ταξιδεύεις με το πλοίο και να κάθεσαι μέσα στο σαλόνι που είναι η παρέα σου και όχι στο κατάστρωμα, που τουλάχιστον νιώθεις ότι εκεί δε σε πνίγει ο κόσμος και έχεις συνέχεια οξυγόνο, τότε δοκίμασε να παραμείνεις στο σαλόνι του πλοίου ακόμα κι όταν νιώσεις το πρώτο “τσίμπημα” άγχους και θα δεις ότι όσο παραμένεις εκεί το άγχος θα κάνει το κύκλο του και όσο περνάει η ώρα θα ηρεμείς έως και θα το ξεχνάς. Κι αυτό γίνεται διότι εξοικειώνεσαι με το περιβάλλον και τις συνθήκες και απομυθοποιείς την φοβία σου.
  1. Μίλα γι αυτό που σου συμβαίνει στην παρέα σου. Το να μιλάμε για αυτά που μας αγχώνουν/βασανίζουν είναι σαν να ξορκίζουμε το “κακό”. Όσο μιλάς για αυτό τόσο πιο ασφαλής θα νιώσεις όταν θα ταξιδεύεις με την παρέα σου. Μην παίζεις κρυφτό. Μίλα για αυτό που σου συμβαίνει και οι δικοί σου άνθρωποι θα δείξουν κατανόηση και συμπαράσταση.

Όταν επιστρέψεις από τις διακοπές σου και θα έχεις χρόνο και θέληση επισκέψου έναν ψυχολόγο εξειδικευμένο στις αγχώδεις διαταραχές για να απαλλαγείς από τις φοβίες και το άγχος μια για πάντα!

 

Αφήστε μια απάντηση