Φιλία vs Ψυχοθεραπεία

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Οι φίλοι στη ζωή είναι πολύ σημαντικοί. Είναι η οικογένεια που έχουμε επιλέξει και μας δένουν αναμνήσεις, χαρούμενες και δύσκολες στιγμές και που μας έχουν και τους έχουμε στηρίξει σε περιόδους που ίσως κανείς άλλος να μην ήταν στο πλευρό μας.

Στις συνεδρίες με τους θεραπευόμενους μου πάντα ρωτάω για το φιλικό περιβάλλον το οποίο, μαζί με την οικογένεια, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ενήλικα. Επίσης, παροτρύνω τους θεραπευόμενους μου να μην μένουν μόνοι και να δημιουργούν ένα δίκτυο ανθρώπων με το οποίο νιώθουν όμορφα, άνετα και ‘ο εαυτός τους’.

friends

Οι φίλοι είναι σημαντικοί και πρέπει να υπάρχουν στη ζωή μας. Όμως οι φίλοι δεν είναι πάντα οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σε συμβουλεύσουν σε μια δύσκολη φάση της ζωής σου. Ένας φίλος που σε γνωρίζει και σε αγαπά μπορεί να σε συμβουλεύσει, αλλά η ικανότητα του να αφουγκραστεί τις δικιές σου, προσωπικές ανάγκες και να είναι πάντα εκεί έχει ένα όριο.

Τι παραπάνω θα μου προσφέρει ο θεραπευτής μου από τους φίλους μου;

Μέχρι που φτάνει η ικανότητα του/της φίλου/ης σου;

Μπορεί να έχεις πολύ καλούς φίλους που να έχουν την πρόθεση και το χρόνο να σε ακούσουν και μάλιστα να είναι πολύ καλοί σε αυτό. Υπάρχουν όμως κάποια προσωπικά σου ζητήματα που οι φίλοι σου δε θα μπορούν να σε καλύψουν. Πέρα λοιπόν από έναν καλό ακροατή χρειάζεσαι πολλές φορές κάτι παραπάνω. Χρειάζεσαι κάποιον που θα προκαλέσει την σκέψη σου, που θα σε ωθήσει να κοιτάξεις πιο βαθιά μέσα σου και να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις σχέσεις σου και να διαχειριστείς καλύτερα το συναίσθημα σου, να δεις τις καταστάσεις που ζεις μέσα από μία πιο αντικειμενική ματιά.

Μέσα από την σχέση σου με τον θεραπευτή σου θα μπορέσεις να εξετάσεις πως το παρελθόν σου επηρεάζει το παρόν. Πως οι σχέσεις σου μπορούν να γίνουν πιο ισότιμες, ποιες είναι οι δικιές σου ανάγκες και πως θα μπορέσεις να τις καλύψεις, αλλά και πως θα διεκδικήσεις την δική σου ταυτότητα.

couple in therapy

Μήπως ο/η φίλος/η σου βλέπει τη ζωή σου μέσα από τα δικά του/της μάτια;

Οι φίλοι που επιθυμούν να είναι κοντά σου για να σε στηρίξουν φυσικά και είναι πολύτιμοι. Χωρίς αυτούς η μοναξιά θα ήταν έντονη. Υπάρχουν όμως φορές που στην προσπάθεια τους να σε συμβουλεύσουν προβάλουν πάνω σου δικά τους άλυτα συναισθήματα και απωθημένα. Έτσι, άθελα τους, αντί να σε βοηθούν σου περνάνε ασυνείδητα μια λύση/πρόταση που μπορεί να μην αφορά την περίπτωση σου και με αυτό το τρόπο να σε αποπροσανατολίσουν.

Εξίσου δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις τα ενδεχόμενα επικριτικά τους λόγια, που μπορεί όχι μόνο να σε πληγώσουν, αλλά να δημιουργήσουν μια ψυχρότητα ανάμεσα σας, κάτι που βάζει σε ρίσκο την φιλία σας. Οι δικιές τους αντιλήψεις για την ζωή και τις σχέσεις δεν είναι απαραιτήτως ταυτόσημες με τις δικιές σου επειδή είστε φίλοι από παιδιά. Ο θεραπευτής βρίσκεται εκεί και είναι ανοιχτός να ακούσει κάθε δική σου σκέψη, κάθε δική σου αντιμετώπιση, ακόμα και να διαχειριστεί τον θυμό σου που μπορεί να φέρεις στην θεραπευτική σχέση.

Αν λοιπόν η ανάγκη σου δεν τελειώνει στο να έχεις απλά έναν καλό ακροατή, που συνήθως συμφωνεί μαζί σου, αλλά επιθυμείς να επανεξετάσεις και να επαναπροσδιορίσεις τη ζωή σου και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το περιβάλλον σου και τον εαυτό σου, τότε δώσε μια ευκαιρία στην ψυχοθεραπεία!

 

Related Post

Leave a Reply