Από την Ίριδα Κρέμερ -Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Η σχέση σας με τον πρώην σύντροφο/σύζυγο έχει τελειώσει. Αυτό όμως που δε θα τελειώσει ποτέ όσο ζείτε, είναι ο γονεϊκός σας ρόλος. Τα παιδιά σας θα παραμείνουν παιδιά σας με τι ίδιες ανάγκες, ίσως και περισσότερες τα πρώτα χρόνια του χωρισμού.
Αυτό που επίσης δεν παύει να ισχύει είναι η δική σας διττή υπόσταση, δηλαδή το δεδομένο ότι εκτός από γονιός είστε και ένας άνθρωπος με συναίσθημα και ερωτικές επιθυμίες. Ένας χωρισμός δεν παίρνει μαζί του και την ερωτική σας ζωή. Μπορεί να σας παραλύει για κάποιο διάστημα το σοκ της ανατροπής και η επιστροφή στην μονάδα, αλλά ο πόνος με τον καιρό θα απαλύνει, οι πληγές θα κλείσουν και θα ξαναβρείτε τους ρυθμούς σας σε μία νέα καθημερινότητα η οποία μπορεί να επιφυλάσσει και ευχάριστες εκπλήξεις.
Η επιθυμία και η ανάγκη να ξανανιώσετε ερωτικά με ένα νέο σύντροφο, είναι πολύ φυσιολογική. Η διαφορά μετά από έναν χωρισμό με παιδιά, είναι ότι πλέον στη ζωή δεν είστε απολύτως ελεύθεροι κι ωραίοι, όπως ήσασταν πριν την δημιουργία οικογένειας. Τώρα πια έχετε να σκεφτείτε για εσάς και τα παιδιά σας, ένας νέος παράγοντας που οφείλετε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν σας στην επιλογή ενός νέου συντρόφου. Μία νέα σχέση που επιθυμείτε να εντάξετε στην οικογένεια σας και ειδικά να προχωρήσετε σε συμβίωση ή/ και γάμο, έχει άλλα κριτήρια δεδομένου ότι με τον άνθρωπο αυτό θα συμβιώνουν και τα παιδιά σας, ανεξαρτήτως αν έχετε την επιμέλεια των παιδιών ή όχι.
Τι πρέπει να προσέξω στον νέο/νέα μου σύντροφο; Αυτό που πρέπει να εξετάσετε πάνω απ’ όλα, είναι το αν ο άνθρωπος αυτός σας αγαπά και σας φροντίζει. Αν νιώθετε την αγάπη του και την τρυφερότητα και είστε πολύ ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του (γνωρίζοντας βέβαια για τα παιδιά σας), τότε πολύ πιθανόν να αγαπήσει ό,τι αγαπάτε εσείς, άρα και τα παιδιά σας. Εάν ο/η σύντροφος σας είναι γονιός τότε παρατηρήστε το πώς συμπεριφέρεται στα παιδιά του/της. Αυτό θα δείξει πολλά για το πώς θα διαχειριστεί και την δική σας οικογένεια.
Ποια είναι η στάση του/της απέναντι στην δική σας ενδεχόμενη δυσκολία να περάστε χρόνο μαζί του/της λόγω των παιδιών σας; Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν είσαι γονιός οι δικιές σου ανάγκες μπορούν πολύ εύκολα να παραγκωνιστούν, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να «περιμένουν». Όσο οργανωμένη κι αν είναι η ζωή σας, πάντα υπάρχει η πιθανότητα του απρόβλεπτου, κάτι που συχνά μπορεί να σας φέρει στην θέση είτε του να ακυρώσετε ένα ραντεβού ή να χρειαστεί να φύγετε νωρίτερα και άξαφνα. Πως αντιδρά ο/η σύντροφος σας; Σας βοηθά/διευκολύνει, ή βαρυγκωμά και απομακρύνεται; Σαφέστατα τα παιδιά δεν είναι δικά του, όμως η σχέση που έχει μαζί σας συμπεριλαμβάνει εμμέσως και την δική τους ύπαρξη που καθορίζει την δική σας ζωή. Αν λοιπόν έχετε έναν υποστηρικτικό σύντροφο, τότε αυτό σίγουρα αποτελεί ένα καλό στοιχείο ώστε να τον συστήσετε κάποια στιγμή στην οικογένεια σας.
Πότε πρέπει να γνωρίσω τον/την σύντροφό μου στα παιδιά μου; Μία σχέση βρίσκει ρυθμούς και σταθεροποιείται όταν οι δύο σύντροφοι έχουν αρχίσει να γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον και διαμορφώνουν την δική τους καθημερινότητα. Αυτή η φάση για να εδραιωθεί χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Από αυτή τη φάση κι έπειτα αρχίζει η σχέση να βρίσκει την «θέση» της στη ζωή των συντρόφων. Άρα αν μπορούμε να βάλουμε ένα minimum, αυτό θα ήταν 1.5-2 χρόνια διάρκειας της σχέσης. Το χρονικό πλαίσιο δεν είναι το μόνο που απαιτείται για να γνωρίσετε το σύντροφο σας στα παιδιά σας, εξίσου σημαντικό είναι να βλέπετε και οι δύο αυτή τη σχέση με συνέπεια και όχι σαν κάτι περαστικό που απλά γεμίζει τον χρόνο σας. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά σας έχουν βιώσει ήδη έναν χωρισμό και ό,τι αυτό έφερε συναισθηματικά για εσάς, κάτι που δεν είναι θεμιτό ούτε και καλό για την ψυχολογία τους να ξανά βιώσουν.
Μην βιαστείτε να γνωρίσετε την νέα σας σχέση στα παιδιά σας αν εσείς οι ίδιοι δεν είστε σίγουροι για αυτήν. Ο ενθουσιασμός και η χαρά σας ανήκει σε εσάς! Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας δεν είναι οι φίλοι σας για να μοιραστείτε μαζί τους εύκολα και αμέριμνα αυτό το γεγονός, αλλά άνθρωποι που η ποιότητα της ζωής τους καθορίζεται από εσάς.