Φοβίες & Άγχος; Ως πότε θα χάνεις την ζωή σου;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ο τίτλος δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Πριν λίγες μέρες πληροφορήθηκα ότι ένας άνθρωπος έφυγε από την ζωή καθώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας που δεν το θεράπευσε εγκαίρως λόγω μιας φοβίας του. Αυτός ο άνθρωπος όταν διαγνώστηκε με την ασθένεια που είχε, οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να μεταβεί στην Αμερική για μία επέμβαση σημαντική για την υγεία του, που όμως θα του επέτρεπε να θεραπευθεί και να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του δυνατός και καθ’ όλα λειτουργικός στην καθημερινότητα του. Η επέμβαση δεν ήταν δύσκολη, αντιθέτως μια επέμβαση ρουτίνας στον ιατρικό κόσμο που όμως παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ασθενούς.  Δυστυχώς ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε ποτέ αυτή την επέμβαση κι έτσι μέσα σε 1-2 χρόνια έφυγε από την ζωή, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να ζει υγιέστατος ανάμεσα μας. Η αιτία αυτής της αποφυγής της επέμβασης δεν ήταν ούτε τα έξοδα της μετακίνησης, ούτε το κόστος της επέμβασης. Η αιτία ήταν η φοβία του για τα αεροπλάνα. Η φοβία του να μπει στο αεροπλάνο και να κάνει ένα μακρινό, ή ακόμα και κοντινό, ταξίδι με αυτό το μέσο που τον άγχωνε τόσο πολύ και δεν μπόρεσε ποτέ να ταξιδέψει στην Αμερική και να θεραπευθεί.

Ξέρω ότι όσοι διαβάζετε το άρθρο αυτό θα πείτε ‘Εντάξει, υπερβολές! Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό;’. Όντως δεν είναι τόσο καθημερινό να χρειαστεί κάποιος να κάνει ένα τόσο μακρινό ταξίδι για την υγεία του. Είναι όμως ένα πέρα για πέρα αληθινό περιστατικό, που αυτός ο άνθρωπος στερήθηκε τη ζωή του και άφησε πίσω του την οικογένεια του να πονά λόγω της απώλειας του, ενώ θα μπορούσε να ζει κοντά τους απλά αντιμετωπίζοντας την φοβία του. Αλλά ας φύγουμε από κάτι τόσο σπάνιο και ας έρθουμε στην απλή καθημερινή ζωή. Αυτό το ακραίο παράδειγμα δείχνει πως μπορεί κάποιος κυριολεκτικά να χάσει την ζωή του από το έντονο μεν, αλλά αντιμετωπίσιμο δε, άγχος που του προκαλεί η φοβία του. Εξίσου κυριολεκτικά χάνει τη ζωή του, τις μέρες του, τις χαρές της ζωής ένας άνθρωπος που δε μπορεί να ανελιχθεί στην δουλειά του όχι γιατί δεν το επιθυμεί αλλά γιατί αγχώνεται υπερβολικά να μιλήσει μπροστά σε κοινό (performance anxiety), ένας άνθρωπος που φοβάται να κοινωνικοποιηθεί και τελικά μένει μόνος χωρίς σύντροφο ενώ ονειρεύεται να κάνει οικογένεια και παιδιά (Κοινωνική Φοβία), ένας άνθρωπος που είναι οικονομικά εξαρτημένος από οικογένεια και φίλους επειδή η αγοραφοβία του δε του επιτρέπει να βγει από το σπίτι, να εργαστεί και να ζήσει όμορφες στιγμές βλέποντας μια ταινία στο σινεμά, πηγαίνοντας σε ένα μπαρ με την παρέα του να πιει ένα ποτό και να διασκεδάσει ή ακόμα και να πάει στο super market να ψωνίσει για να μαγειρέψει.

Ως πότε λοιπόν θα χάνεις την ζωή σου; Ως πότε θα εξαρτάσαι από τρίτους γιατί αποφεύγεις το μετρό, γιατί φοβάσαι να μιλήσεις και να κοινωνικοποιηθείς, γιατί δεν αντέχεις να πας σε ένα μέρος με πολύ κόσμο να πιεις καφέ, να πας στην σχολή σου για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα σου και να πάρεις το πτυχίο σου ή να εργαστείς, ενώ υπάρχει λύση; Οι αγχώδεις διαταραχές που περιλαμβάνουν φόβο και έντονο άγχος είναι αντιμετωπίσιμες και θεραπεύσιμες μέσα από την Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Μην αφήνεις άλλο χρόνο να κυλάει μέσα απ’ τα χέρια σου, γιατί έτσι γρήγορα κυλάει όλη η ζωή! Ζήτα βοήθεια!

 

Αφήστε μια απάντηση