Ο οργασμός αποτελεί προϋπόθεση στο σεξ;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος

Πρέπει πάντα να έχω οργασμό; Ένα ερώτημα που για διαφορετικούς και ποικίλους λόγους πολλές γυναίκες μοιάζει να θέτουν στον εαυτό τους όσον αφορά την σεξουαλική τους ζωή. Οι απόψεις που μπορεί να ακούσεις από την παρέα σου τους συγγενείς σου, τον/την σύντροφο σου ποικίλουν. Κάποιοι θα σου πουν ότι δεν είναι απαραίτητο και κάποιοι θα αναρωτηθούν πως είναι δυνατόν να απολαμβάνεις το σεξ αν δεν έχεις οργασμό. Στη πραγματικότητα αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι πως νιώθεις εσύ. Ας δούμε όμως αρχικά ποια είναι η γενική εικόνα που έχουμε σε σχέση με τις γυναίκες και τον οργασμό τους.

 

 

Οργανικά και τα δύο φύλα χρειάζονται κάποιες βασικές λειτουργίες για να φτάσουν στον οργασμό. Πρέπει αρχικά να υπάρχει επιθυμία για τον όποιο σύντροφο (περιστασιακό ή μόνιμο) έχουμε δίπλα μας. Στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει επαρκής διέγερση και ερεθισμός προκειμένου να επιτευχθεί ο οργασμός, η κορύφωση. Υπάρχουν γυναίκες που κορυφώνουν εύκολα και «γρήγορα». Τοποθετώ το ‘γρήγορα’ σε εισαγωγικά καθώς ο χρόνος κορύφωσης και του άντρα αλλά και της γυναίκας σχετίζεται με την μεταξύ τους σχέση και ικανοποίηση και κανείς άλλος πλην αυτών των δύο δε μπορεί να χαρακτηρίσει την μεταξύ τους επαφή γρήγορη ή όχι. Ακόμα και οι γυναίκες που έρχονται σε οργασμό εύκολα χρειάζονται απαραιτήτως όλα τα παραπάνω αλλά και την συγκέντρωση που απαιτείται την ώρα της σεξουαλικής επαφής, καθώς πολλές γυναίκες ενώ ξεκινούν να ερεθίζονται και να οδηγούνται προς την κορύφωση χάνουν την συγκέντρωσή τους και χάνουν έτσι και τον οργασμό τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κούραση, άγχος, έλλειψη επιθυμίας προς τον σύντροφο ή τον τρόπο που σχετίζονται σεξουαλικά ή και την περίπτωση που το μυαλό της γυναίκας αφαιρεθεί από την επαφή για τον όποιο λόγο και έτσι μειώνεται έως και χάνεται ο επαρκής ερεθισμός ώστε να προκληθεί ο οργασμός.

Ο οργασμός είναι πολυπαραγοντικός και είναι πολύ φυσιολογικό να μην επιτυγχάνεται πάντα. Είναι όμως σημαντικό να επιτυγχάνεται σε έναν επαρκή αριθμό σεξουαλικών επαφών που επιθυμεί η ίδια η γυναίκα να τον βιώνει. Η σεξουαλική επαφή, τα παιχνίδια, το στοματικό σεξ, τα χάδια, τα βλέμματα, ακόμα και οι ήχοι ή η λεκτική επικοινωνία που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι την ώρα της γενικότερης σεξουαλικής επαφής μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικά έως και να οδηγούν στον οργασμό. Πολλές γυναίκες μας μιλούν για την απουσία οργασμού στις περισσότερες ή και σε όλες τις σεξουαλικές επαφές τους όταν υπάρχει διείσδυση του πέους του συντρόφου στον κόλπο. Για πολλές γυναίκες ο κολπικός οργασμός αποτελεί έναν μύθο καθώς οι ίδιες δεν θεωρούν ότι τον έχουν επιτύχει ποτέ. Είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος να νιώθει πλήρης στην σεξουαλική του ζωή και είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απόλαυση στο σεξ δεν πρέπει να εμποδίζεται από το κυνήγι ενός οργασμού.  Ο οργασμός μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από άλλα ερωτικά παιχνίδια όπως το στοματικό σεξ, τα χάδια και τα αγγίγματα στην γεννητική περιοχή ή/και τους μαστούς ή και όλο το σώμα, αλλά και με αυνανισμό παρουσία του συντρόφου. Σημαντικό λοιπόν είναι να νιώθει η κάθε γυναίκα ικανοποιημένη, σωματικά και ψυχικά, με όποιον τρόπο επιλέγει να ικανοποιηθεί όταν βρίσκεται με τον/την σύντροφο της. Η συχνότητα των οργασμών της σχετίζεται με το δικό της ζητούμενο σε πρώτη και κυρίαρχη φάση και σε δεύτερη φάση με την ικανοποίηση που μπορεί να παίρνει και ο/η σύντροφος από αυτό. Η σεξουαλική επαφή όποιου τύπου, με ή χωρίς οργασμό, μπορεί να είναι απολαυστική.

 

 

Related Post

Leave a Reply