You are currently viewing Μια σεξουαλική δυσλειτουργία αφορά μόνο εσένα ή και τον σύντροφο σου;
Photo by David Gomes

Μια σεξουαλική δυσλειτουργία αφορά μόνο εσένα ή και τον σύντροφο σου;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος
Είναι πολύ συχνό όταν ένα ζευγάρι φτάνει στη θεραπεία να παρατηρούμε την τάση των δύο συντρόφων να αποποιούνται των ευθυνών τους και να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η σχέση είναι και των δύο για να τη φροντίσουν και να αναζητήσουν τις λύσεις στα θέματα που αναδύονται.

Photo by David Gomes

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι φτάνει στον ψυχολόγο λόγω της εμφάνισης ενός σεξουαλικού προβλήματος στην ζωή τους. Η σεξουαλική επαφή δύο ανθρώπων που βρίσκονται σε σχέση δεν είναι μία αυθύπαρκτη, αυτόνομη κατάσταση/διαδικασία. Είναι κομμάτι της σχέσης, σημαντικό και μεγάλο. Ο τρόπος που διαδρά το ζευγάρι και συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλον θα επηρεάσει και τη σεξουαλική τους ζωή. Αντίστοιχα όταν ένας σύντροφος εμφανίζει μια σεξουαλική δυσλειτουργία ή την οποιαδήποτε δυσκολία στο σεξ, ενδέχεται να παρουσιάσει και ο άλλος. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μια οποιαδήποτε κατάσταση που επιδρά δυσφορικά και επιβαρυντικά στη σχέση είναι μια συνθήκη που αφορά και τους δύο. Συχνά βλέπουμε ζευγάρια όπου ο ένας σύντροφος έχει «σύρει» στην θεραπεία τον έτερο σύντροφο. Πολλές φορές ακούμε σε συνεδρίες με ζευγάρια όπου έχει παρουσιαστεί κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ‘Σας τον/την έφερα να τον θεραπεύσετε’. Το κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι, όπως και το σεξουαλικό, αποτελεί πρόβλημα και για τους δύο καθώς αφορά τη μεταξύ τους κοινή σχέση ασχέτως αν άμεση παρέμβαση χρειάζεται σε έναν από τους δύο. Η θεραπεία ζεύγους όπως και το sex therapy είναι υπόθεση και των δύο. Και οι δύο δουλεύουν με στόχο τη βελτίωση της σχέσης αλλά και σαν σύμμαχοι προς την επίλυση της όποιας δυσλειτουργίας ακόμα κι αν φαινομενικά μοιάζει να αφορά μόνο τον έναν.
Δεν είναι σπάνιο να ανακαλύψουμε ότι ένας άνδρας που έχει εμφανίσει κατά τη διάρκεια της σχέσης πρόωρη εκσπερμάτιση αυτό να οφείλεται σε πόνο που νιώθει κατά την σεξουαλική επαφή η σύντροφος, ή ακόμα και μια στυτική δυσλειτουργία αν ο πόνος της συντρόφου ξεκινά κυρίως λίγο πριν ή κατά την διείσδυση του πέους στο κόλπο. Εξίσου μπορεί να παρατηρήσουμε μια ξαφνική ανεσταλμένη εκσπερμάτιση σε ένα ζευγάρι που η σύντροφος επιθυμεί την απόκτηση παιδιού χωρίς όμως να συναινούν και οι δύο σε ένα τέτοιο βήμα. Επίσης, μια διαταραχή οργασμού που ενδεχομένως υπήρχε ανέκαθεν στη ζωή της συντρόφου να οδηγεί σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας του συντρόφου ή μία δυσκολία διατήρησης στύσης στον άντρα λόγω έλλειψης ικανοποιητικού ερεθισμού όταν η σύντροφος του λόγω αποστροφής, συγκεκριμένα προς τα αντρικά γεννητικά όργανα, να μην επιθυμεί να αγγίξει το πέος του συντρόφου της.
Η κλινική εμπειρία αλλά και έρευνες μαρτυρούν ότι συχνά τα ζευγάρια εμφανίζουν παράλληλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες είτε που προϋπήρχαν της δικής τους σχέσης και στους δύο και δεν είχαν ποτέ αντιμετωπιστεί και επιλυθεί, ή που η δυσλειτουργία του ενός «ανάγκασε» ασυνείδητα να οδηγηθεί και ο άλλος σύντροφος σε μία δυσλειτουργία προκειμένου να εξυπηρετήσει την σεξουαλική επαφή.
Πριν βιαστείτε να θεωρήσετε ότι το σεξουαλικό πρόβλημα του/της συντρόφους σας δε σας αφορά, σκεφτείτε: επηρεάζει αυτή η δυσλειτουργία την σεξουαλική μας ζωή, άρα κατ’ επέκταση και όλη τη σχέση μας; Είμαι χαρούμενος/η με αυτό; Αν όχι, μήπως τελικά με αφορά περισσότερο απ’ ότι νόμιζα; Ένα οποιοδήποτε πρόβλημα στη σχέση μας δεν είναι ευθύνη και των δύο να βρούμε μία λύση και να συμβάλουμε ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί στην επίλυση αυτού; Γιατί λοιπόν ένα σεξουαλικό ζήτημα να αφορά μόνο τον έναν;
Το ζευγάρι περπατά χέρι χέρι και στις όμορφες αλλά και στις δύσκολες στιγμές του. Έτσι και σε αυτή τη περίπτωση έρχεται μαζί στη θεραπεία και συνεργάζεται για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
 

Αφήστε μια απάντηση