Το σεξ κάνει τη σχέση, ή η σχέση το σεξ;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Το σεξ είναι το Α και το Ω μιας σχέσης. Χωρίς αυτό δε προχωράει!’. Πόσες φορές έχετε ακούσει γύρω σας να μιλάνε για το σεξ ως το πιο βασικό και καθοριστικό παράγοντα μίας σχέσης;

Couple in bedΣε μία σχέση η ισορροπία και η ομαλή λειτουργία της στηρίζεται και στη σεξουαλική αλλά και στην πνευματική επικοινωνία. Δύο άνθρωποι σε σχέση για να ζουν τον έρωτα, το σεξ, με υγιή τρόπο έχουν την ανάγκη να επικοινωνούν. Χωρίς καλή επικοινωνία και με συνεχής εντάσεις οι σύντροφοι απομακρύνονται, θυμώνουν και δε μπορούν να επανασυνδεθούν εύκολα ούτε κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πολλές φορές όμως είναι το σεξ που φέρνει κοντά το ζευγάρι μετά από ένα τσακωμό και τους «ξαναζεσταίνει» λειτουργώντας σαν μια γέφυρα που τους επανενώνει. Δυστυχώς όμως αυτό δε λειτουργεί θεραπευτικά σε όλες τις περιπτώσεις και υπάρχουν ζευγάρια που μπαίνοντας σε μία περίοδο δυσκολίας, που ανακυκλώνεται διαρκώς με νεύρα, ξεσπάσματα και κατηγορίες ο ένας προς τον άλλον, μην έχοντας τον τρόπο να βγουν από αυτή αρχίζουν να χάνουν την οικειότητα τους σε όλα τα επίπεδα της σχέσης τους και να γίνονται δυο ξένοι.
Φυσικό κι επόμενο αυτό να μεταφερθεί και στην κρεβατοκάμαρα κι έτσι η απομάκρυνση αλλά και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες να χτυπήσουν τη πόρτα του ζευγαριού.

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και του άνδρα αλλά και της γυναίκας μπορούν να προκληθούν από ψυχογενείς παράγοντες που επηρεάζουν το καθένα μέσα στη σχέση (*Σημείωση: Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες ενδέχεται να βασίζονται και σε οργανικούς παράγοντες, κάτι που κρίνεται από τον ειδικό κατόπιν λήψης ιστορικού του ατόμου ή/και του ζευγαριού). Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε στυτική δυσλειτουργία ή προβλήματα κατά την εκσπερμάτιση στον άντρα και πόνο κατά την επαφή, δυσπαρεύνια, στη γυναίκα. Επίσης μπορεί να προκληθεί μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας του ενός ή του άλλου ή και των δύο, που με τη σειρά της οδηγεί σε μικρότερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών του ζευγαριού ή και σε παντελή απουσία αυτών. Μία σεξουαλική δυσλειτουργία του ενός μπορεί να προκαλέσει και τη σεξουαλική δυσλειτουργία του άλλου. Οι σεξουαλικοί σύντροφοι είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία και η μεταξύ τους επικοινωνία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγιή σεξουαλική τους ζωή.

Σε μία σχέση η επαφή, η οικειότητα, η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τη καλή και ικανοποιητική, για τους συντρόφους, σεξουαλική ζωή και το ανάποδο. Έτσι λοιπόν όταν στο ένα σκέλος της σχέσης υπάρχουν τριγμοί μπορεί να επηρεαστεί στον ίδιο βαθμό και το άλλο.

 

 

Related Post

Leave a Reply