Πόσο συχνά λες Αυτό που Θες;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πόσο συχνά λες αυτό που θες; Πόσο συχνά εκφράζεις τις επιθυμίες σου και αυτά που σε δυσαρεστούν ή προβληματίζουν;

Έχεις σκεφτεί πόσο επιβαρυντική για σένα και την σχέση σου μπορεί να είναι η έλλειψη έκφρασης των συναισθημάτων σου; 

 

 

Όταν δύο άνθρωποι έρχονται κοντά, φλερτάρουν, ερωτεύονται, μοιράζονται τη ζωή τους αναζητούν έναν σύντροφο, έναν φίλο, έναν άνθρωπο που θα τους ακούει και κατανοεί. Όχι κάποιον που τον φοβούνται, του κρύβονται και κάνουν τα πάντα για να είναι ο άλλος ευχαριστημένος. Το να βάζεις τον εαυτό σου στο περιθώριο και να κρύβεις τα θέλω σου και τα παράπονα στη σχέση σου, είναι σαν να δείχνεις έναν άλλο εαυτό. Σαν να καταπατάς και διαλύεις εσύ ο ίδιος την προσωπικότητα σου και στερείς από τον εαυτό σου το δικαίωμα να διεκδικήσει στην καθημερινότητα του αυτά που τον ευχαριστούν. Δεν ήρθες στον κόσμο για να ευχαριστείς μόνο τους γύρω σου, αλλά και τον εαυτό σου.

Στις σχέσεις οι άνθρωποι πρέπει να συναντιόνται στη μέση. Κάποιες φορές θα κάνεις πίσω εσύ, κάποιες ο άλλος, ή θα βρείτε την χρυσή τομή που θα προσφέρει και στους δυο σας αυτό που αναζητάτε. Το σημαντικό είναι ο αλληλοσεβασμός. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση. Γιατί αν δεν εκτιμήσεις εσύ σωστά τις ανάγκες σου, τότε ο σύντροφος σου όσο κι αν σε αγαπά, όσα χρόνια κι αν είστε μαζί, δε μπορεί να μαντέψει τις δικιές σου ανάγκες (που μπορεί και να έχουν αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου) άρα ούτε και να σου προσφέρει αυτό που θες αν εσύ δε το εκφράσεις.

Αυτό έχει αντίκτυπο στα πάντα. Στον ίδιο σου τον εαυτό και το πως νιώθεις για σένα, την εικόνα σου, την αυτοπεποίθηση σου, τον δυναμισμό σου, την ψυχική σου υγεία. Επίσης, επηρεάζει τις σχέσεις σου με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ένας άνθρωπος που καταπιέζεται και δεν είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του ξεσπά στους γύρω του άθελα του. Ενδεχομένως, να μην μπορείς να είσαι η μητέρα ή ο πατέρας που θα μπορούσες να είσαι αν ήσουν πιο ήρεμος/η και ισορροπημένος/η με τον εαυτό σου. Η σεξουαλική σου ζωή επηρεάζεται εξίσου. Αλλιώς βιώνουμε το σεξ όταν η σχέση μας είναι υγιής και με έκφραση όλων των συναισθημάτων και αλλιώς όταν κρυβόμαστε ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Το ίδιο θα συμβεί και στο σεξ.

Και ξέρω τι μπορεί να σκεφτείς, ‘Πόσο εύκολο είναι να αρχίσω να εκφράζω τα συναισθήματα μου όταν δε το έκανα ποτέ;‘. Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά, πέρα από τα κλισέ μεν αλήθεια δε, σκέψου κατά πόσον είσαι ευχαριστημένος/η με το τρόπο που λειτουργείς ως τώρα. Με το να μην μιλάς, να μην εκφράζεσαι, να καταπίνεις λόγια και καταστάσεις που βιώνεις, με το να ρίχνεις τον εαυτό σου για χάρη των άλλων κι όχι επειδή απαραιτήτως στο ζήτησαν/επέβαλαν, αλλά γιατί εσύ ποτέ δεν προσπάθησες να διεκδικήσεις αυτό που προτιμάς, επιθυμείς. Μήπως λοιπόν να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό μονοπάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε έναν γαλήνιο και όμορφο “προορισμό” όπως εσύ τον έχεις φανταστεί;

Συζήτησε ήρεμα με τον σύντροφο σου αυτά που επιθυμείς, αυτά που σε ενοχλούν, χωρίς φωνές, χωρίς νεύρα και ένταση. Σίγουρα η ανταπόκριση δεν θα είναι άμεση αλλά η αλλαγή στην δυναμική της σχέσης θα έρθει αν εσύ υποστηρίξεις κι επιμείνεις στο βήμα που επιδιώκεις για τον εαυτό σου. 

 

 

Αφήστε μια απάντηση