Όταν οι σχέσεις μας πέφτουν θύματα του Phubbing!

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ας το παραδεχτούμε. Η πρώτη κίνηση που κάνουμε οι περισσότεροι  όταν καθόμαστε σε ένα τραπέζι είναι να βγάλουμε από την τσέπη μας, ή την τσάντα μας, το κινητό μας τηλέφωνο. Μία κίνηση που αυτομάτως μας βάζει στη διαδικασία να αποσπάται η προσοχή μας κάθε φορά που φωτίζει η οθόνη. Και για να είμαστε ακόμα πιο ειλικρινείς, κανένας δε μένει μόνο στη μία ματιά. Ξεκλειδώνουμε την οθόνη και ξεκινάμε διάλογο ή κάνουμε μία ψηφιακή βόλτα στα social media για σχόλια και likes. Κι έτσι γεννήθηκε ο όρος ‘phubbing’!

 

 

Τι είναι το phubbing; 

Το phubbing είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Το smartphone ανά χείρας και ξεκινάμε! Είτε είμαστε για καφέ με τους φίλους μας, είτε στο σπίτι ή σε γεύμα με τον σύντροφο μας, κρατάμε στο χέρι μας το κινητό και ξεκινάμε την περιήγηση στα social media ή σε διάφορους ιστότοπους. Η προσοχή μας επικεντρώνεται στην οθόνη και η βασική μας δραστηριότητα είναι αυτή. Η επαφή με τον άνθρωπο ή την παρέα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και η ψηφιακή μας επικοινωνία αντικαθιστά την επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας εκείνη τη στιγμή. Είτε είμαστε θύματα του phubbing, είτε θύτες, το αποτέλεσμα είναι ότι η επικοινωνία διακόπτεται και απλά συνυπάρχουμε στον ίδιο χώρο με τον άλλον χωρίς να έχουμε διάλογο ή έστω βλεμματική επαφή. Δε θα είναι λίγες οι φορές εξάλλου που θα έχετε συναντήσει ολόκληρες παρέες να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να είναι όλοι απορροφημένοι στις οθόνες των smartphone τους.

Τι συνέπειες έχει αυτό στις ανθρώπινες σχέσεις; 

Το phubbing είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι, αποξενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί κενά στις σχέσεις τους. Ίσως για μία φιλία τα πράγματα να μην είναι τόσο δραματικά, όμως έρευνες δείχνουν ότι για ένα ζευγάρι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Η σχέση μας με το κινητό μας μπορεί να γίνει σύντομα εξάρτηση και αυτό αποσπά πολύ χρόνο και “χώρο” από την σχέση μας με τον σύντροφό μας. Το αποτέλεσμα; Έρευνα 145 παντρεμένων ζευγαριών των Meredith & James του 2016, έδειξε ότι τα ζευγάρια καταλήγουν να τσακώνονται όταν ο ένας παραπονιέται στον άλλον για την υπερβολική χρήση του κινητού τις ώρες που περνούν μαζί κι έτσι ξεκινά μια διαμάχη που δύσκολα τελειώνει. Επίσης, ο σύντροφος που δέχεται το phubbing (phubbed,) νιώθει μοναξιά, απομόνωση και ότι ο σύντροφος του τον αγνοεί. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί θλίψη και μπορεί να εντείνει έμμεσα την κατάθλιψη ενός ανθρώπου, καθώς επίσης δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που εκφράζουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από την σχέση τους και γενικότερα από την ζωή τους, όταν ο σύντροφος τους ασχολείται διαρκώς με το κινητό του τηλέφωνο. Τα ίδια αποτελέσματα έδειξε έρευνα στην Κίνα των X. Wang et al. του 2017 σε 243 παντρεμένα ζευγάρια, επιβεβαιώνοντας ακόμα μία φορά το πόσο μπορούν οι έξυπνες συσκευές μας να εισβάλλουν στην ζωή μας και στις σχέσεις μας.

Ας μην ξεχνάμε να ζούμε στην πραγματικότητα και όχι μόνο στην ψηφιακή μας μορφή. Οι σχέσεις δεν παύουν να χρειάζονται σάρκα και οστά για να χτιστούν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν.

 

Έρευνες: 

My life has become a major distraction from my cell phone: Partner phubbing and relationship satisfaction among romantic partners

Partner phubbing and depression among married Chinese adults: The roles of relationship satisfaction and relationship length

Αφήστε μια απάντηση