You are currently viewing Οι 2 πιο Σημαντικές Επικοινωνιακές “Παγίδες” των Ζευγαριών

Οι 2 πιο Σημαντικές Επικοινωνιακές “Παγίδες” των Ζευγαριών

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας και τους δικούς του όρους για το πως λειτουργεί η σχέση του. Αναμφισβήτητα κανείς δε ξέρει καλύτερα από τους δυο τους ποια είναι η ιδανική ισορροπία για εκείνους αρκεί φυσικά και οι δύο να νιώθουν ευχαριστημένοι και πως η ζυγαριά δεν ευνοεί μονίμως τον έναν έναντι του άλλου.

Υπάρχουν όμως κάποιες επικοινωνιακές παγίδες στις οποίες σχεδόν όλα τα ζευγάρια θα πέσουν είτε γιατί ξεχάστηκαν και αφέθηκαν μέσα στη σχέση, βάζοντας την ασυναίσθητα στον αυτόματο πιλότο του χρόνου, είτε γιατί στη πραγματικότητα ποτέ δε γνώριζαν πως να στηρίξουν τη σχέση με ένα λειτουργικό τρόπο.

Μία πολύ βασική παγίδα που είναι ο κορμός μιας σχέσης είναι η ενημερότητα. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε ανθρώπινη σχέση για να λειτουργήσει αρμονικά και να μπορούν και οι δύο να ξέρουν ποια είναι η βάση στην οποία πατούν για να χτίσουν τα όσα ονειρεύονται κι επιθυμούν, είναι το να ενημερώνει ο ένας τον άλλο για την συναισθηματική και γενική του κατάσταση. Αν ο/η σύντροφος σου περνάει μια δύσκολη φάση στο εργασιακό περιβάλλον, έχει να αντιμετωπίσει ένα θέμα υγείας στην οικογένεια του ή περνάει μια φάση αμφισβήτησης εαυτού μέσα του/της, είναι σημαντικό αυτό να υπάρχει σαν πληροφορία στο χώρο-χρόνο του ζευγαριού. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων, που σημαίνει ότι αφιερώνετε και οι δύο ο ένας στον άλλον και κατ’ επέκταση στη σχέση, το ποιοτικό χρόνο που απαιτείται για να γνωρίζεται ο ένας τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή του άλλου. Το ότι ένα ζευγάρι ζει κάτω από την ίδια στέγη ή συναντιέται καθημερινά διασκεδάζοντας δε σημαίνει ότι περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί. Κάποιες φορές τα συναισθήματα χρειάζονται άνεση χρόνου και μια ατμόσφαιρα στην οποία πρέπει να νιώθουμε χαλαροί και συγκεντρωμένοι για να εκφραστούμε. Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας και στη σχέση σας το χρόνο που χρειάζεται για να γνωρίζετε και οι δύο τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου. Μερικές φορές ακόμη κι η ερώτηση ‘Πως ήταν η μέρα σου;’ σε ένα κλίμα χαλάρωσης μεταξύ σας και όχι βιαστικά, στο πόδι, είναι αρκετό για να ξεδιπλωθούν οι σκέψεις και να εκφραστούν σημαντικά συναισθήματα.

Και ως συνέχεια αυτού αλλά και απαραίτητο στοιχείο για να μπορεί ένα ζευγάρι να εξελίσσει τη σχέση του και να την κρατάει δυνατή, έρχεται ένα βασικό αξίωμα κάθε σχέσης που είναι η ειλικρίνεια. Ποια είναι τα ειλικρινή συναισθήματά σου, οι πραγματικές σκέψεις σου και προβληματισμοί σου; Τι σε ενοχλεί ή σε πληγώνει μέσα στη σχέση; Ποια συμπεριφορά μπορεί να έχει ο/η σύντροφος σου που σε μπλοκάρει ή σε απογοητεύει ή νιώθεις ότι δεν αφήνει τη σχέση να προχωρήσει και να εξελιχθεί; Πολλές φορές καλύπτουμε τα συναισθήματα μας με άλλα λόγω του φόβου μήπως θυμώσουμε, τρομάξουμε, χάσουμε τον άλλο και τελικά εκφράζουμε κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό που θέλουμε να πούμε. Μια καλυμμένη αλήθεια που εν τέλει απλά διαστρεβλώνει το πραγματικό νόημα της κουβέντας και που τελικά αφήνει τα περιθώρια είτε διττής ερμηνείας, είτε λάθος συμπερασμάτων σε σχέση με αυτά που αρχικά ήθελε ο καθένας να εκφράσει. Εξίσου επιβαρυντικό για τον κάθε σύντροφο και την σχέση είναι η σιωπή. Να σωπαίνουμε για όλα αυτά που μας προβληματίζουν, μας απασχολούν, μας πονάνε. Το αποτέλεσμα αυτού; Η σχέση να παίρνει μια άλλη κατεύθυνση και κάποιος από τους δύο να νιώθει ότι ο άλλος δεν τον καταλαβαίνει και δεν του προσφέρει αυτά που αναζητά. Ο θυμός και ο πόνος σύντομα θα φωλιάσει. Η ειλικρίνεια είναι η δύναμη του ζευγαριού. Είναι, πρέπει να είναι, η μόνη άγκυρα της σχέσης για να μπορέσει το ζευγάρι να αντιμετωπίσει το όποιο κύμα.

 

Αφήστε μια απάντηση